Juadah harini..
Karipaprecycleintisemalam..
*read as karipap recycle inti semalam..
Hikhik!~
Alkisah cerita, tgh dok semangat nk balut popiah samosa usai tarawikh smalam, ayah kata nape tak wat karipap je..
Trus letak inti dlm fridge, dan pagi ni awal² dah uli karipap..
Karipap
Inti:
5 biji kentang (didadudada)
4 ulas bawang (ditumbuk)
½ inci halia (ditumbuk)
3 sudu serbuk kari
Ayam/Daging kisar
Daun sup
Doh:
3 cawan tepung gandum
5 sudu butter
Secubit garam
Air
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
Doh :
1. Gaul/Uli tepung + butter + garam.
2. Masukkan air sesedap rasa ikut sampai doh xmelekat kat tangan.
3. Bulat²kan dan rehatkan.
Inti:
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang + halia. Goreng hingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari dan ayam. Goreng seketika. Boleh masukkan serbuk cili kalau nk pedas.
3. Bila air ayam dah kering, masukkan kentang dan air. Air takyah banyak sgt, cukup utk empukkan kentang.
4. Bila kentang dah empuk, air dah kering, tutup api dan masukkan daun sup utk dapatkan aroma yg err... menusuk. Boleh gak masukkan cili merah yg dihiris. hikhik.
Karipap:
1. Canaikan doh yg dah dibulatkan.
2. Isikan inti dan kelim.
3. Goreng dalam minyak panas. Goreng hingga kuning keemasan.
4. Angkat dan sedia dihidangkan.
Tips:
~ Kalau nk dapatkan kulit yg rangup, pastikan air tu sejuk. Letak ais kiub pun ok. Tapi beku tangan nk menguli.
~ Kalau inti agak berair, boleh letakkan sesudu tepung gandum.
~ Kalau malas nk kelim, guna acuan pun boleh :p
~ Kalau malas lagi, beli je kat makcik tepi jalan..
Selamat Mencuba!~
0 comments:
Post a Comment